Pitanja i odgovori

Koliko su efikasna online predavanja iz ovih oblasti?

Gde postoji volja postoji i način. Nakon održanog individualnog online kursa za videografere postalo je jasno da je moguć efikasan trening u ovom domenu. Polaznik je naučio kako da režira, snimi, rmontira i grafički dotera video sadržaj zahvaljujući preciznim online uputstvima. Isto važi i za treninge za javni nastup, gde polaznici nauče kako da kontrolišu prezentaciju i upoznaju se sa svim preprekama, kao i načinima za njihovo prevazilaženje.

Da li introvertne osobe mogu da savladaju tehnike javnog nastupa?

Naravno! Povučenost jeste domen karaktera, ali zato i postoji niz treninga da se savladaju prezentacione veštine. Mnogo je primera u praksi koji potvrđuju da je profesionalnost u prezentovanju stvar treninga. Takođe, povučene osobe nakon treninga postaju bolji komunikatori što dovodi do napretka ne samo na profesionalnom nego i na ličnom planu.

Da li profesionalci imaju strah od javnog nastupa?

Naravno, ali to nije parališući već stimulišući osećaj. Koliko god da ste iskusni, niste imuni na navalu adrenalina pred nastup. Profesionalci su istrenirani da prepoznaju i reše probleme i strahove u svoju korist, dok kod drugih preovladava samo nagon za bežanjem, što dovodi do lošeg utiska.

Da li profesionalci prave greške?

Svi prave greške. I najveći profesionalci sa najvećim iskustvom pred kamerama i mikrofonom prave greške. Stvar je samo u tome što se to kod profesionalaca ne vidi jer znaju kako da reše neprijatnu situaciju prilikom greške, a to je takođe stvar treninga.

Koliko treba vremena da se postane ekspert u domenu javnog nastupa?

Jedina razlika između nesigurne i uplašene osobe koja ostavlja loš utisak i tzv. profesionalca koji ostavlja bez daha svojim stilom prezentovanja je nivo pripremljenosti. Iskustvo je olakšavajuća komponenta, ali ne i presudna. Što se bolje pripremite, bolje ćete prezentovati. Ista situacija je i kod profesionalaca u pravom smislu te reči, odnosno kod onih koji se bave nekim javnim poslom u medijima. Iskustvo je važno, ali dobra priprema je 90% uspeha. Dešava se da profesionalci ispadnu loši u svom nastupu ako potcene situaciju, a sa druge strane manje iskusne osobe deluju kao da imaju višedecenijsko iskustvo i briljiraju zahvaljujući treningu i dobroj pripremljenosti.